Wie is Nodale?

De man achter Nodale is Hayo Roskam. Er is nog nooit een interview met hem geweest. Toch staat hieronder een vraaggesprek met hem.

Kan je iets vertellen over je achtergrond?

Heel kort dan. Ik ben opgeleid als sociaal geograaf. Waarom sociale geografie? Daar is geen eenduidige reden voor. Het is een combinatie van in het buitenland opgegroeid zijn, interesse in de gebouwde omgeving en iets voor de wereld wilde doen. Na mijn studie ben ik in de volkshuisvesting terecht gekomen.

Hoe zou je je willen omschrijven?

Deze vraag doet me denken aan mijn sollicitatiegesprekken. Eerlijk, duidelijk en een doorzetter zijn de trefwoorden die mij passen. Humor vind ik belangrijk.

Hoe ben je verzeild geraakt in het maken van websites?

De opkomst van internet en wat er allemaal kan, het fascineerde mij. Ik wilde ook websites kunnen bouwen. Zo is Nodale ontstaan. De ontwikkelingen gaan razendsnel.

netwerk

Die zijn alleen bij te houden als je je er continu in verdiept en specialiseert. Gelukkig heb ik een netwerk, waardoor wij samen er altijd uitkomen. Daarbij is er altijd een oplossing te vinden.

“There is no solution because there is no problem”

Marcel Duchamp (1887 – 1968)

Frans kunstenaar

Wat vind je aantrekkelijk aan je werk?

In willekeurige volgorde: puzzelen, problemen oplossen en omgaan met opdrachtgevers. Met sommige heb ik in de loop van de tijd een goede vertrouwensband opgebouwd. Ik vermoed omdat ik graag meedenk, snel werk en eerlijk ben.

Wat vind je belangrijk aan een website?

Het voor de hand liggende antwoord is: alles. Maar dat is misschien wat te makkelijk. Eens even kijken. Het is het mooi als je in een oogopslag ziet met wat voor bedrijf of instelling je te maken hebt. Ik ben geen liefhebber van toeters en bellen, tenzij ze een toegevoegde waarde hebben. Een animatie die informeert, amuseert of de aandacht trekt is natuurlijk prima. Maar het moet geen kermis worden.

De laadsnelheid van een website is belangrijk. Wachten kan frustrerend zijn. Bovendien is de laadsnelheid een van de punten waar zoekmachines naar kijken. Veel aandacht gaat uit naar de gebruiksvriendelijkheid van de website. “Don’t make me think!”, de titel van een boek van Steve Krug, is een goed uitgangspunt.

Uit onderzoek blijkt dat de helft van de bezoekers verwacht dat de website binnen 2 seconde is geladen. Is de website niet binnen 3 seconden geladen, dan wacht deze groep niet langer.

Elke ondernemer heeft ambitie. Jij ook, neem ik aan?

Het is mijn ambitie om een duurzame relatie met mijn opdrachtgevers op te bouwen. Wat mij betreft draait het daarbij om eerlijkheid, vertrouwen en interesse in de ander. Geld speelt geen hoofdrol. Soms geeft het veel meer voldoening om iets voor niks te doen, gewoon om iemand te helpen. Een groot bedrijf met werknemers zal Nodale niet worden. Nee, laat mij maar een eenpitter blijven: efficiënt en persoonlijk.

Nog een vraag tot slot. Is dit het leukste werk dat er is?

Hmm. Het probleem is dat ik heel veel dingen interessant vindt. Ook buiten de wereld van de webontwikkeling. Maar de veelzijdigheid van het maken van een website is verslavend. Het oplossen van een probleem, daar kan ik heel blij van worden. Soms is er een wandeling met of zonder hond voor nodig.

wandelaar met hond en weg